subota, 18. lipnja 2011.

Predstavljamo klubove lige:RK Crvena Zvezda Beograd

Rukometni klub osnovan je 1. oktobra 1948. godine kao sekcija Sportskog društva Crvena zvezda. Rukometaši su u početku bili u senci fudbalera i košarkaša, ali to nije sprečilo rukometne pionire u crveno-belom dresu da već 1955. godine osvoje titulu prvaka Jugoslavije.





U finalu, odigranom u Beogradu, u dva meča je pobeđena sarajevska Mlada Bosna (17:6, 11:4). Isti uspeh ponovljen je i sledeće sezone, a u analima će zauvek ostati imena prvih Zvezdinih šampiona: Milan Prvulović, Đorđe Vučinić, Aleksandar Dimitrić, Svetislav Stankić, Bogdan Cvijetić, Vladimir Milić, Mihajlo Marković i Nikola Vučković. Iste godine osvojena je i dupla-kruna, prva od ukupno tri (1996. i 2004. godina) u istoriji kluba.

Crvena zvezda je i nakon uvođenja ligaškog sistema takmičenja uvek bila u samom vrhu, međutim na novu, treću titulu čekalo se punih 40 godina. Posnih 60-tih i 70-tih godina Zvezda je imala nekoliko vanserijskih asova, a svakako bi trebalo izdvojiti golmana Banjanina, Ćeramilca, Laua, Lazarevića...

Nova generacija počela je da stasava 80-tih godina prošlog veka kada je planeta upoznala Velibora Nenadića, Mladena Lakovića i levorukog Jovicu Cvetkovića koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 1986. Cvetković i crveno-beli su imali nesreću da igraju u periodu vladavine Metaloplastike koja je osvojila sedam uzastopnih titula od 1982. do 1988. godine.

Crvena zvezda se početkom 90-tih oslonila na mlade igrače koji su zbog sankcija brzo napustili klub. Dovljno je reći da su tada u crveno-belom igrali Nenad Peruničić, Dejan Perić, Dragan Škbić, Igor Butulija, Aleksandar Knežević... Ekipa predvođena trenerom Ljubom Obradovićem i igračima Maksićem, Jokićem i Petrićem 1995. osvaja kup, dok je naredne godine, povratkom Butulije dolaskom golmana Stojanovića i Predraga Peruničića, u vitrine smeštena dupla kruna.

Ljubitelji rukometa svakako pamte mečeve sa Partizanom u prepunom „Pioniru“ kada se ulaznica za rukometni spektakl na crno plaćala mesečnom platom. Titula je osvojena i 1997. i 1998. godine, a pored veterana prvi put su se pojavila imena Matića, Milosavljevića, Vojinovića...

Posle kraće stagnacije Zvezda je 2004. uzela novu duplu krunu s generacijom Nikčevića, Kojića, Manojlovića, Vučkovića, Adžića i Stanića, a šampionski pehar osvojen je i tri puta za redom od 2006. do 2008.

Nema komentara:

Objavi komentar