četvrtak, 16. lipnja 2011.

Predstavljamo klubove lige:RK Borac m:tel Banja Luka


Rukometni klub Borac je rukometni klub iz Banja Luke osnovan 1950. godine. Dio su sportskog društva Borac iz Banja Luke i najuspješniji su bosanskohercegovački klub u historiji. Takmiči se u Premijer rukometnoj ligi Bosne i Hercegovine. Domaće utakmice igra u dvorani Borik.





Hamdija Kadunić, profesor u srednjoj školi, je bio prvi koji je upoznao Banjalučane sa rukometnom igrom. Nedugo poslije, nekoliko sporstkih zaljubljenika na čelu sa Hamdijom Kadunićem osniva i prvi klub u Banja Luci koji je od1950. nosio ime Željezničar, ali već 1952. pristupa Sportskom društvu Borac, tako da se i ime kluba mijenja u Borac.
Borac je najuspješniji rukometni klub u Bosni i Hercegovini ikad. Svojevremeno, igrači Borca su igrajući za Jugoslaviju bili osvajači 6 olimpijskih zlatnih medalja. Najveći uspjeh kluba je osvajanje Evropskog šampionata 1976. godine protiv Danske Fredericije, te IHF kupa 1991 protiv Moskovskog CSKA. Bili su prvaci Jugoslavije 7 puta i osvajači Kupa 10 puta. Borac je jedan od najtrofejnijih klubova bivše države. Najpoznatiji igrač Borca, golman Abas Arslanagić je bio uvršten i u reprezentaciju svijeta.
U novoj državi najveći uspjeh Borca je osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine 2007. godine. Osim toga, uspjesi vrijedni pomena su prva mjesta u ligi Republike Srpske, kao i osvajanje 8 Kup takmičenja.
                                Ekipa Borca iz 1976.,koja je osvojila Kup evropskih šampiona
Najveći uspjesi:                                         
Šampioni SFRJ(7)
Osvajači Kupa SFRJ(10)
Prvaci Evrope(1)
EHF kup(1)
Šampioni RS-a(8)
Osvajači Kupa RS(10)
Osvajači Kupa BiH(2)


                                           Ekipa Borca iz sezone 2010/11


web stranica:http://www.rkborac.rs.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar